Gasopslag Nederland is een representatieve organisatie van gasopslagbeheerders en –ontwikkelaars. De oprichters zijn Eneco Gasspeicher, EnergyStock en Gasopslag Bergermeer. Later zijn Etzel-Kavernenbetriebsgesellschaft, innogy gas storage NWE (voorheen RWE Gasspeicher) en Gas storage OMV Etzel ook lid geworden van de organisatie. Alle leden hebben een aansluitovereenkomst met de beheerder van het landelijke gastransportnet (GTS).

Eneco Gasspeicher

cc3c6ad3-236d-5480-bc98-d97ae9e3d57eEneco Gasspeicher is een ondergrondse gasopslag in zoutcavernes. De gasopslaginstallatie van Eneco Gasspeicher is gebouwd op ongeveer drie kilometer van de Duits-Nederlandse grens in de Duitse gemeente Epe. Eneco heeft hier twee cavernes gehuurd van SGW (Salzgewinnungsgesellschaft Westfalen).

EnergyStock

afc81180-76ec-58a7-8e6b-f0731703c5c7EnergyStock B.V., een honderd procent Gasunie-dochter, bezit en beheert een aardgasopslag in de ondergrondse zoutlagen nabij Zuidwending in de provincie Groningen. EnergyStock heeft vijf cavernes in gebruik. De cavernes van EnergyStock bevatten een flexibele gasvoorraad in zoutcavernes in de diepe ondergrond. Deze is met name ingericht op een snelle overschakeling van het invoeren van aardgas naar het uitzenden ervan en andersom. Daarmee faciliteert ze energiebedrijven en –handelaren.

Gasopslag Bergermeer

47cf4168-6cdb-5eaa-b2a0-5d8f0f6cbe00TAQA Energy exploiteert en produceert gas in Nederland en werkt samen met haar partners aan ondergrondse opslag van gas in Bergermeer. De Gasopslag Bergermeer bestaat uit een puttenlocatie waar het gas in het Bergermeerveld wordt gepompt en eruit wordt gehaald en een installatie in Alkmaar waar het gas wordt gereinigd en in het leidingennet wordt gepompt.

Etzel-Kavernenbetriebsgesellschaft

4477a70f-db64-526d-b1b0-e1208cf4dd84Etzel-Kavernenbetriebsgesellschaft (EKB) is een samenwerking tussen BP, DONG Energy en Gazprom Germania. EKB is opgericht met als doel om een ondergrondse gasopslag op te zetten en te exploiteren. De gasopslagfaciliteit bevindt zich in Etzel in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De EKB gasopslag bestaat uit zes zoutcavernes en is zowel op het Duitse als het Nederlandse gasnetwerk aangesloten.

innogy gas storage NWE

8711a4d0-bdf0-545f-ab4e-385dc6676adfinnogy gas storage NWE heeft haar hoofdkantoor in Dortmund en combineert opslagactiviteiten van de SE Group in Duitsland en Nederland. innogy gas storage NWE beheert en vermarkt vijf gasopslagen, waarvan drie zijn gelegen in de regio Gronau-Epe, als onderdeel van het grootse caverneveld in de wereld nabij de Duits-Nederlandse grens. Eén gasopslagfaciliteit is verbonden met het Nederlandse gastransportnetwerk van GTS en wordt als G-gas opslag gebruikt.

OMV Gas Storage Etzel

29f4ccc9-9d20-53ce-b937-f24bdd140debDe Gasopslag OMV Etzel ESE bevindt zich in Noord-West Duitsland en is aangesloten op het gastransportnet van GTS en verbonden met de Duitse gasmarkt gebieden NCG en Gaspool via de NETRA verbinding. Het aangeboden volume werkgas bedraagt 5,3 miljoen MWh.