De nieuwe tariefstructuren en voorwaarden voor gastransport die deze week door de Autoriteit Consument en Markt zijn vastgesteld, dragen bij aan een eerlijker bedrijfsklimaat voor gasopslagen. Dat zegt de Vereniging Gasopslag Nederland (VGN).

“Gasopslagen leveren een belangrijke bijdrage aan de leveringszekerheid van energie. Deze bijdrage wordt in de toekomst groter omdat Nederland meer gas zal gaan importeren dan produceren. Een eerlijke verdeling van de kosten van het transportsysteem is dan nodig om te zorgen voor een gezonde bedrijfsvoering. De nieuwe afspraken dragen bij aan de creatie van een level-playing field voor bedrijven die gas opslaan,” zegt VGN-voorzitter René Zwanepol.

Als onderdeel van de nieuwe afspraken komt er een korting voor gasopslagen van 60 procent, een percentage dat valt binnen de Europese norm van 50-100 procent voor dergelijke kortingen. “Deze korting hangt samen met de erkenning dat gasopslagen strategische infrastructurele voorzieningen zijn, een onmisbare schakel in het Nederlandse en Europese energiesysteem. Het geeft lucht aan opslagbeheerders die de afgelopen jaren een zware last hebben moeten dragen als gevolg van de oude tariefstelling”.

Ook is VGN blij met de stabiliteit en de voorspelbaarheid die de nieuwe afspraken beogen te brengen. “Het is belangrijk dat gasopslagbeheerders weten waar ze aan toe zijn en dat de tarieven en de procedures nu beter recht doen aan de belangen van alle netgebruikers. Dat is nu voor de komende vijf jaar goed vastgelegd.”

VGN heeft als onderdeel van de overeenkomst haar lopende rechtszaken ingetrokken, net als een aantal andere netgebruikers.

De nieuwe tariefstructuur is het sluitstuk van een overeenkomst tussen de ACM en diverse marktpartijen zoals GTS, VEMW, Energie-Nederland, NOGEPA, VLNG, TAQA, BBL Company en VGN. “Het was voor alle netgebruikers een beetje geven en nemen, en we zijn blij dat alle partijen de benodigde flexibiliteit hebben laten zien om er gezamenlijk uit te komen,” aldus Zwanepol.

Meer nieuws