Bron: www.rijksoverheid.nl

Het wordt voor energiebedrijven aantrekkelijker om gas op te slaan onder de Nederlandse grond. Het verschil in tarieven voor gasopslag tussen Nederland en andere landen verdwijnt. Dat maakte minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) 29 oktober 2012 bekend bij de start van de bouw van een project om gas op te slaan in Bergermeer.

'In landen om ons heen is het opslaan van gas nu nog goedkoper dan in Nederland. Daarom gaan we het aantrekkelijker maken voor bedrijven op gas op te slaan in Nederland', aldus de bewindspersoon. 'Dat is goed voor de economie, het levert inkomsten en banen op en zorgt er voor dat Nederland een gasknooppunt van Europa blijft'.

Nederland heeft ruime ervaring met het exploiteren, vervoeren en opslaan van gas. “Dankzij deze kennis en kunde is Nederland een aantrekkelijk land om gas in op te slaan”, aldus Verhagen.

In landen als Duitsland, België, Engeland en Frankrijk krijgen energiebedrijven die gas opslaan korting op de transportkosten van gas. Vanaf 1 januari 2014 geldt ook in Nederland een tarief dat in lijn ligt met andere landen. De uiteindelijke hoogte van het tarief wordt volgend jaar vastgesteld door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Meer nieuws